Solens farer

Solens farer - Mustela
 
 
Sollys er viktig, og vi elsker alle å nyte solen fordi den har stor betydning for vårt humør. I tillegg får vi vitamin D fra solens stråler, noe som er viktig for god helse. Men det er ikke noe poeng i å overdrive det - bare noen få minutter om dagen er nok til å få fordelene fra solens stråler. Ved for mye eksponering kan ultrafiolette stråler raskt få alvorlige, skadelige og i noen tilfeller langsiktige effekter: solbrenthet, økt antall føflekker, aldring av huden, hudkreft og mer. Og barn er spesielt utsatt for risikoen fra UV-stråler, siden huden deres ennå ikke er fullt utviklet. Lær å gjenkjenne solens farer for å kunne gi barnet ditt riktig beskyttelse!

UV stråler

Solen avgir en rekke lysstråler som kommer til jorden: UV-stråler, synlig lys og infrarød stråling. UV-stråler representerer bare en liten del av solenergien vi mottar, men de har stor innvirkning på huden. Ultrafiolett stråling kan deles inn i flere kategorier, avhengig av bølgelengden:
• UVA-stråler, som har de lengste bølgelengdene, er ansvarlige for rask soling, men også for hudens aldring og rynker, fordi de trenger dypt inn i hudvevet og forårsaker skade.
• UVB-stråler, som har en middels bølgelengde, er ansvarlige for langsom soling, solbrenthet, aldring av huden og hudkreft. De er ekstremt farlige for kroppen.
• UVC-stråler, som har den korteste bølgelengden, er den aller mest skadelige. Heldigvis kommer disse strålene ikke til jordens overflate, fordi de absorberes av atmosfæren.

Babyer som blir utsatt for sollys

En voksen hud kan beskytte seg mot solen så lenge den ikke blir utsatt for lenge. Hudens øverste lag, sammen med melanin og kroppens cellereparasjonsmekanismer, bidrar til å gi denne naturlige beskyttelsen. Men hos babyer og små barn er disse beskyttende forsvarene fortsatt umodne, noe som gjør dem spesielt sårbare for solen:
• En babys hud er finere og mer følsom.
• Hudens beskyttende barriere har bare begrenset effekt, og UV-stråler kan trenge lettere gjennom.
• Immunsystemet hos spedbarn er fortsatt umodent og kan ikke forsvare huden mot UV-stråler.
• Og deres pigmentsystem, som er utformet for å beskytte huden, er ennå ikke fullt utviklet.
• Spedbarns hud er rik på unikt, men skjørt cellepotensial som må beskyttes for å unngå skader.
• I tillegg svetter ikke babyer ennå veldig mye, noe som gjør dem mer følsomme overfor svingninger i temperatur, solbrenthet og dehydrering.

De skadelige effektene av sollys

Solbrenthet er ikke det eneste resultatet av overdreven eksponering for UV-stråler. År med eksponering av sollyss og gjentatt solbrenthet, fører til akselerert aldring av huden og et svekket immunsystem, og i noen tilfeller kan det føre til hudkreft og katarakt som kan føre til blindhet.
Videre har overeksponering til solen i barndommen skadelige og irreversible effekter på hudens forsvarssystem: giftige frie radikaler samler seg i huden, mens evnen til å reparere seg selv reduseres og hudceller blir permanent skadet. Som et resultat vil huden som har blitt svekket av solbrenthet, spesielt før 10-årsalderen, alltid forbli sårbar.
Det er derfor viktig å begrense babyens eksponering mot solen så mye som mulig, og gi best mulig beskyttelse mot huden, med solkrem med høy faktor(SPF 50 eller høyere), spesielt utviklet for barn og egnet til babyens hudtype. Ved å beskytte barnet ditt mot solen, vil du bidra til å redusere risikoen betydelig for å utvikle hudkreft som voksen.
 
For å lære mer om de riktige skrittene du kan ta for å beskytte barnet ditt mot solen, se våre tips!

A OPPDAGE OGSA

OUR ADVICES

  • Beskytt barnet ditt fra solen

    Inntil de er 3 år, har ikke spedbarn et fullt utviklet hudforsvar, noe som etterlater dem svært sårbare overfor solens stråler.