Sant / Usant om atopi

Sant / Usant om atopi

Sant/Usant

 

Skrevet i samarbeid med Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog & medlem av Mustelas ekspertpanel

Atopisk hud, eksem og dermatitt: Bør vi bruke naturlige plantebehandlinger?

Nei. Desverre betyr naturlig ikke alltid det beste for huden. Planter kan inneholde allergener som kan provosere en forverring hos atopisk hud. Atopisk hud trenger spesifikk pleie. I tvilstilfeller er det best å ikke prøve parallelle behandlinger, dette fordi daglig pleie med mykgjørende kremer og aktuelle steroider som har blitt foreskrevet av lege fortsetter å være den mest effektive behandlingen, både for å gjennoppbygge huden, reparere og lindrer kløe.

Atopisk hud er svært utbredt blant barn og nyfødte.

Sant. Atopisk hud påvirker ett av fem barn i gjennomsnitt over hele verden (1). Det er den mest utbredte hudsykdommen blant barn. Omfanget fortsetter å øke. Det sies at i industrialiserte land har andelen av personer som er rammet av atopisk hud tredoblet de siste 30 årene (2). Så ingen grunn til bekymring: dette er ikke en uvanlig tilstand, og dere er ikke de eneste.

Barnet mitt har atopisk hud, så det er større risiko for å utvikle stafylokokker aureus eller impetigo.

Usant. Dette er mer en frykt enn realitet. Faktisk når man ser på væskende blærer, kan man tro det er en superinfeksjon. Det som er sant er at tilstedeværelsen for stafylokokker under huden - for alle hudtyper - er normal. Disse bakteriene er en del av hudens naturlige flora. De er mer konsentrert ved betennelser, og hudprøver viser høyere nivåer på dette tidspunktet. Heldigvis utløser deres tilstedværelse ikke nødvendigvis en infeksjon. Det kan skje, men om atopisk oppblussing er ordentlig behandlet, er det sjeldent. Impetigo (brennkopper) oppstår ikke hyppigere på atopisk hud.

Atopisk hud er en allergisk sykdom.

Sant. Dette betyr at det kan skyldes en overreaksjon av immunsystemet i nærvær av allergener som midd. Det er ikke på grunn av mangel på hygiene og er ikke smittsomt.

Atopisk hud er arvelig.

Sant i de fleste tilfeller. 70% av barna som er påvirket av atopisk hud en person i familien som også har følsomhet ovenfor atopi. For å være mer nøyaktig, øker sannsynligheten for et barn som utvikler det fra 40% til 50% når en av foreldrene er atopikere, og fra 50% til 80% om begge er det (3). Og hva skjer når om det ikke er en familiehistorikk? Atopisk hud manifestasjoner er knyttet til flere gener. Du kan ha det, og det kan være arvelig, men hvem som helst kan potensielt bli rammet.

Atopisk hud er smittsom.

Usant. Det er mange ting: allergisk, genetisk, arvelig (noen ganger), men ikke smittsomt. Selv under oppbluss og betennelser.

Atopisk hud er for livet.

Ikke nødvendigvis. I alle fall ikke med samme intensitet. Om atopisk utsatt hud oppstår veldig tidlig - fra de første månedene etter fødsel - kan den reduseres når barnet er rundt fem eller seks år og ganske sjeldent i voksen alder. Tilstanden kan også forsvinne helt. Alt avhenger av barnets følsomhet. Men takket være bruk av mykgjørende kremer og ved å legge deg til noen vaner hjemme eller under barnets aktiviteter, kan du forlenge periodene med lite plager. (Se behandling av atopisk dermatitt: kan den forbedres eller forsvinne?).

Atopisk utsatt hud kan skape andre allergier

Usant (men det gjøres mye forskning på dette området nå). Barnet ditt kan ha andre allergier, men bare fordi de har følsomhet ovenfor atopi. Eksem er en manifestasjon. Andre allergier som denne følsomheten kan forårsake er astma, høysnue, konjuktivitt eller matvareallergier. I alle disse tilfellene er det samme mekanikk: immunsystemet er veldig følsomt og overreagerer i nærvær av allergener, for eksempel støv, pollen eller midd eller spesifikke matvarer. (Se Årstidenes påvirkning). Barnet ditt kan ha flere allergier, men immunforsvaret har skylden tror man, ikke den atopiske huden.

Det er noen triks som gir lengre perioder med bedring, og som reduserer kløe og atopiske reaksjoner.

Sant, og de er mange. Det begynner med mykgjørende fuktighetskremer tilpasset baby/barn, etterfulgt av daglige forholdsregler som bruk av bomullsklær, ventilering av hjemmet ditt, unngå at barnet svetter og så videre. Dette er enkle trinn som kan forlenge perioder med forbedring og gi barnet en bedre livskvalitet selv om slike tiltak ikke kan forhindre oppblussinger helt.

Følsom hud, atopisk hud, osv. Er det ikke noe vits å bade barnet mitt for ofte?

Delvis sant. En overdreven hygiene kan favorisere noen allergier. Hvorfor? Når barnets kropp er mindre utsatt for mikrober, overtrer immunsystemet når de konfronteres med dem. Er det også sant for atopiske babyer som må unngå kontakt med allergener? Ja, fordi immunsystemet må stimuleres av infeksjoner fra tidlig barndom. Dette bidrar til en balanse. Å være utsatt for støv og midd for å forhindre atopisk utsatt hud kan være bra, men å totalt fjerne all påvirkning er ikke løsningen. Det er derfor flere barn er rammet av atopisk hud i industrialiserte land hvor hygiene rutiner kan være overdreven.

Når det er sagt er det svært viktig med god hygiene og regelmessig rengjøring av barn med atopisk hud. Dette for å fjerne tørr hud, rester av kremer samt unngå kolonisering av bakterier.

A OPPDAGE OGSA

OUR ADVICES

  • Noen definisjoner

    Skrevet i samarbeid med Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog og medlem av Mustelas ekspert panel

  • Stereotyper

    Skrevet i samarbeid med Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog & medlem av Mustelas ekspertpanel.