Ofte stilte spørsmål

FAQ

 

Skrevet i samarbeid med Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog & medlem av Mustelas ekspertpanel

Har amming en positiv eller negativ effekt på atopisk hud?

Dette er et spørsmål med delte meninger. Noen tror at amming bidrar til å beskytte babyen din mot mange infeksjoner og allergier. Dette er sant. Andre mennesker vil si at om barnet allerede er allergisk, bør mor utelukke noen matvarer fra kostholdet for å ikke overføre allergener til barnet. Men det er ingen formelle bevis på denne forhåndsregelen. Den beste tilnærmingen er å snakke med legen din. Atopisk hud er sjelden forbundet med matallergi, så det bør ikke være noen grunn til å ikke amme barnet ditt om det er det du foretrekker. Tvert imot!

Hvilke tilpassede hudpleieprodukter og behandlinger kan jeg bruke daglig for å kurere mitt barns atopisk utsatte hud?

Bruk mykgjørende fuktighetskremer daglig. De tilpassede formuleringene for barnehuden hjelper deg med å gjenoppbygge laget med olje i barnets hud, reparere samt beskytte hudens barriere. I tillegg kan kremene redusere kløe umiddelbart med opptil 95%! Dette er tilfellet for Mustelas produkter som Stelatopia Emollient Balm og Stelatopia Emollient Cream. Du kan bruke dem minst to ganger om dagen (se påføringsråd), etter dusjen for eksempel, og til og med under badet. For å oppsummere er de essensielle ved pleie av atopisk hud. Det er bare en forhåndsregel: Ved oppblussinger må du ikke bruke disse produktene på væskende blemmer. I slike tilfeller vil legen din foreskrive en behandling som er mer tilpasset disse områdene. (Se hvordan kurere atopisk utsatt hud)

Kan barn med atopisk hud vaksineres?

Absolutt. Vaksiner forverrer ikke atopisk hud og beskytter mot mange sykdommer som difteri, stivkrampe (tetanus) og polio. Det er veldig viktig å vaksinere alle barn.

Når er det fare for eksemoppblussinger hos barnet mitt?

Det er umulig å vite nøyaktig siden det avhenger av barnets grad av plager og følsomhet. Det vi kan si sikkert er at atopisk hud veksler mellom oppblussinger og fine perioder. Disse periodene kan utvides takket være tilpassede hudpleieprodukter for baby og barn og noen daglige forhåndsregler, som å ventilere hjemmet eller unngå aktiviteter som forårsaker svetting hos barnet. Videre vet vi at det er større sjanse for at oppblussinger oppstår når barnet ditt får tenner eller har en akutt sykdom f.eks. forkjølelse.

Om atopisk hud er arvelig, er intensiteten av oppblussingene også det?

Absolutt ikke. Ingen grunn til bekymring om du eller din partner har hatt alvorlig kløe. Barnet ditt vil ha sin egen type atopiske hud som kan være mindre plagsom til tross for erfaringene du selv har hatt.

Gir atopisk hud arr på babyens hud?

Ikke i det hele tatt. Selv om utslettet er alvorlig og utvikler seg til væskende flekker og deretter til skorpe (se Hvordan gjenkjenne atopisk hud). Her er to gode nyheter: Atopisk hud er ikke smittsomt og har en tendens til å avta med alderen.

Må du utelukke visse matvarer for å unngå oppblussing av eksem?

Ikke nødvendigvis. Atopisk hud er sjeldent forårsaket av matallergi eller intoleranse. Er du i tvil er det best å snakke med legen din. Imidlertid kan noen matvarer irritere huden ved kontakt. Når du svelger maten, kan kontakten med munnen generere en oppblussing. Igjen, ikke nøl med å konsultere en lege eller dermatolog i tvilstilfeller.

Noen matvarer som kan hisse opp eksem er: sitrusfrukter, jordbær, tomat og tomat-holdige produkter, kiwi, ananas

Barnet mitt har forstørrede lymfeknuter under oppblussing. Er dette normalt?

Ja, det kan skje. Under en oppblussing er det en betennelse i kroppen (se atopisk hud). Kroppen må forsvare seg, og dette kan være den enkle grunnen til at lymfeknuter oppstår. Du tror kanskje at flekkene er superinfiserte? Ikke bekymre deg, dette er ganske sjeldent. Den beste måten å være sikker på er å konsultere legen din.

Hva er forskjellen mellom atopisk hud og kontakteksem?

De har bare en ting til felles: de er begge allergiske reaksjoner. På den ene siden er atopisk hud ofte arvelig. Det kan oppstå fra de første månedene etter fødselen, og i de fleste tilfeller har en tendens til å avta med alderen (1). Det veksler mellom perioder med pusterom og oppblussinger som noen ganger ikke kan forklares. På den andre siden kan kontakteksem oppstå i alle aldre, men oftere under puberteten og i voksen alder. Utseendet er lett å forklare. Det er en reaksjon av huden når den kommer i kontakt med et bestemt produkt eller materiale: løsemiddel, nikkel, medisin, gummi og så videre. Så snart det forsvinner, kan tilknyttede behandlinger stoppes, i motsetning til atopisk hud som følger en viss utvikling når det oppstår en oppblussing.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre oppblussing av eksem?

Om vi ikke helt kan forhindre at noen får atopisk hud, kan noen forholdsregler hjelpe deg med å unngå oppblussinger. Først og fremst er det viktig å bruke mykgjørende fuktighetskremer tilpasset for baby/barn som hjelper til å gjenoppbygge det oljeholdige laget på babyens hud, gi fuktighet samt reparere og beskytte hudbarrieren. Disse kremene gir også umiddelbart en redusert kløe med opptil 95%. Du kan også gjøre noen enkle daglige trinn for å bidra med et bedre miljø for barnet ditt: God ventilasjon i hjemmet, og ikke glem å vaske kosebamsene fra tid til annen!

A OPPDAGE OGSA

OUR ADVICES

  • Stereotyper

    Skrevet i samarbeid med Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog & medlem av Mustelas ekspertpanel.

  • Byen eller landet

    Skrevet i samarbeid med Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog & medlem av Mustelas ekspertpanel.